91e524f6 847d 4ab7 B0ab 9f4740e05326
91e524f6 847d 4ab7 B0ab 9f4740e05326
  • Share

Bavaria - de Duitse Alpen

Eerlijk is eerlijk, roadtrippen door Duitsland is een idee waar mijn hart nooit echt sneller van ging slaan. Maar… wat had ik ongelijk! Ik hoorde wel eens eerder over de schoonheid van de Duitse natuur, maar om het met eigen ogen te aanschouwen is werkelijk een beetje magisch. Laat ik jullie even meenemen naar het uiterste zuiden van Duitsland, de wondermooie Duitse Alpen.

Schwangau en Garmisch-Partenkirchen

  • Slot Neuschwanstein en Hohenschwangau

Ben je fan van sprookjeskastelen? Dan is Schwangau the place to be! Hier vind je het beroemde Neuschwanstein kasteel, alsook het kasteel Hohenschwangau. Een korte, gemakkelijke wandeling leidt je naar de Mariënbrücke, waar je wordt getrakteerd op een prachtig uitzicht op slot Neuschwanstein. Onderweg kan je ook slot Hohenschwangau van nabij bewonderen.

 

  • Tegelberg(bahn)

Voor wie het allemaal een beetje avontuurlijker mag zijn, is er de mogelijkheid om de Tegelberg te bewandelen. Er lopen diverse wandelpaden naar de top van de Tegelberg (1708 m) en tijdens de tocht kun je genieten van diverse uitzichten op de kastelen en het prachtige landschap. Las halverwege de klim zeker een rustpauze in bij de Rohrkopfhütte en geniet van een hapje en een drankje bij een fantastisch uitzicht. Heb je de hond mee? Geen probleem, ze zijn er graag gezien en het personeel trakteert hen op een snoepje.

Houd er rekening mee dat je een 1000-tal meters in hoogte zal stijgen tijdens de gehele wandeling. De ene route is al steiler en uitdagender als de andere, maar een minimale conditie is uiteraard wel aan te raden. Is dit toch wat te hoog gegrepen, kun je lekker ontspannen de kabelbaan omhoog nemen en te voet afdalen (of gewoon weer met de kabelbaan naar beneden).

  • Zugspitze

Op een uurtje rijden van Schwangau en de sprookjeskastelen, ligt Grainau en zijn Zugspitze. Met een hoogte van 2962 meter is dit de hoogste berg in Duitsland. Bij helder weer is een rit met de kabelbaan omhoog een echte aanrader, de uitzichten op de omringende Alpen en de Eibsee aan de voet zijn werkelijk adembenemend. Wie niet vies is van een uitdagende dagtocht, kan te voet de berg bedwingen, al is dit uiteraard niet bepaald een “walk in the park”.

  • Eibsee

Eveneens in Grainau bevindt zich de idyllische Eibsee, aan de voet van de Zugspitze. Bij helder weer kleurt het meer in prachtige groen- en blauwschakeringen, terwijl laaghangende wolken het net een mysterieuze aanblik kunnen geven. Verken het meer met een waterfiets of een SUP board en bezoek de kleine eilandjes, die zich in het meer verspreiden. Zegt de waterpret je weinig, geen probleem. Maak een ontspannende wandeling rondom het meer. Een gemakkelijk begaanbaar pad voert je in een grote 5 kilometer rond de Eibsee.

  • Partnachklamm en Eiserne Brücke

In het mooie Garmisch-Partenkirchen vind je de mooie Partnachklamm. De kloof werd door de rivier de Partnach uitgehold en is ongeveer 700 meter lang en 80 meter diep. De wandeling door de kloof vergt slechts een twintigtal minuutjes, maar het denderende turquoise water, de hoge rotswanden en het neersijpelende water zorgen voor een prachtig plaatje. Eens je de kloof doorlopen hebt kun je via een mooie boswandeling de Eiserne Brücke bezoeken, die je een mooi zicht van bovenaf biedt op de kloof.

In de omgeving zijn er tal van campingplaatsen voorhanden, gaande van grote campings aan de meren tot kleine informele plaatsen. Installeer voor vertrek de apps iOverlander en park4night, dan geraak je al een heel eind op weg.

Berchtesgaden

  • Königssee

In Schönau am Königssee stap je aan boord voor een tocht op dit prachtige meer in het Nationaal Park Berchtesgaden. De ruige rotsen, de steile bergwanden, de watervalletjes die naar beneden denderen en de weerspiegeling van de zon en de wolken in het heldere water… Het is alsof je binnenstap in een ansichtkaart. De boottocht vaart je de Königssee over, met een tussenstop aan de St-Bartolomeüskerk. De beroemde “echowand” maakt van dit boottochtje een ware belevenis. De boot wordt stilgelegd en de kapitein haalt zijn hoorn boven. De klank uit het instrument weerkaatst tegen de rotswand en zorgt voor een wondermooie echo.

Aan het einde van het meer, in Salet, meert de boot aan en via een aangelegd pad wandel je in een kwartiertje naar de Obersee. Verwacht je hier trouwens aan VEEL volk op de reguliere uren, ook buiten het hoogseizoen. Vanuit Salet, en via Obersee, vertrekken verscheidene wandelpaden, variërend in afstand en moeilijkheid.

  • Jenneralm

Eveneens in Schönau am Königssee bevind zich de Jennerberg. De Jenneralm kun je bereiken met de kabelbaan, maar er loopt ook een wandelroute met een matige moeilijkheidsgraad naar de top. Op de top word je verwend met een adembenemend uitzicht over de Königssee en de omringende bergtoppen.

Belangrijk om weten: honden zijn overal welkom in het park, maar zowel op de kabelbaan als op de boot is het dragen van een muilkorf verplicht. Je kan deze aanschaffen aan de kassa.

  • Roβfeldstraβe panoramaroute

Deze panoramaroute voert je langs de Duits-Oostenrijkse grens. De route is voorzien van meerdere stopplaatsen en biedt mooie uitzichten over Berchtesgaden en Oostenrijk. Bij helder weer kun je Salzburg zien liggen, evenals de Oostenrijkse Alpen. De tolroute is slechts 15km lang, maar je zult ongetwijfeld om de zoveel meter willen stoppen om van het uitzicht te genieten. Bij de diverse stopplaatsen starten eveneens wandelpaden voor de liefhebbers.