IMG 20200817 165352
IMG 20200817 165352
  • Share

5 x op pad met je viervoeter in België

De derde coronagolf maakt ondertussen bijna zijn intrede en de landsgrenzen blijven hardnekkig gesloten. Geen beter uitvlucht om eindelijk eens dat kleine landje van ons wat beter te leren kennen. België mag dan piepklein zijn en op het eerste zicht een tikkeltje saai, maar niets is minder waar. Er zijn tal van mooie plekjes om te ontdekken en van te genieten.

Dinant

Als we spreken over fotogenieke stadjes in België, staat dit zeker hoog op het lijstje. Met zijn fris gekleurde huisjes ademt dit Naamse stadje een gezellige en uitnodigende sfeer uit. Je kan er gezellig door de straatjes flaneren, terwijl je geniet van de omringende rotsen en de mooie citadel of op een bankje genieten van het uitzicht op de Maas en de ronddobberende boten.

In de ruime omgeving van de stad zijn er tal van wandelingen voor handen, de ene al pittiger dan de andere. Neem een kijkje op de app van AllTrails of RouteYou en kies (of maak) een route naar keuze. Genieten van mooie uitzichten op kleine (modderige) paadjes is wat je hier mag verwachten.

Als het wat inspannender mag zijn

Ben je sportief aangelegd? Plan eens een trailrun zoals ik… In dat geval zijn bloed, zweet en tranen gegarandeerd!

De kust - Hoge Blekker en GR5a

Wie aan wandelen denkt, denkt ook vaak aan “uitwaaien”… En waar kan een mens beter uitwaaien dan aan de kust!? Uiteraard maakt menig hart een vreugdesprongetje bij de gedachte aan een strandwandeling: de zeebries in het haar, de voetjes in het water, het geluid van de branding en de zeemeeuwen, de dobberende bootjes op de zee. Toch is het zeker ook de moeite om eens van het strand af te wijken en de ruimere omgeving te ontdekken. Wist je dat er een GR-route (die met de rood-witte strepen) langs onze kustlijn loopt? Deze brengt je langs strand en duinen en mooie natuurgebieden van de Panne naar de Haan (of omgekeerd). Eerlijk is eerlijk, 60 kilometers is een beetje overdreven voor een ontspannende wandeling. Je bepaalt uiteraard volledig zelf waar je jouw wandeling start en beëindigt (dit kan eender welk punt op de route zijn), de kusttram voert je zonder probleem terug naar jouw startpunt.

 

Een mooie aanrader op de GR5a route is zonder twijfel de hoge Blekker, die met zijn 33 meter de hoogste duintop langs de Belgische kust vormt. Er zijn tal van kant-en-klaar wandelingen in het natuurgebied te downloaden via routeyou of AllTrails.  Ook via Westtoer.be kan je een mooie wandeling vinden rond de hoge Blekker, de Doornpanne en de Schipgatduinen.

Ezelgraasgebied in de Noordduinen

Steek ook zeker eens door naar de Noordduinen, in dit natuurgebied langs de GR5a wisselen duingraslanden, duinvalleien, bosjes en oude vissershuisjes elkaar af. Hier wandel je tevens door het ezelgraasgebied, dus wees lief en rustig en houd je hond aan de lijn.

Bouillon – le tombeau du géant

In Belgisch Luxemburg vinden we dit wondermooie uitkijkpunt. De plaats ontleent zijn naam aan de legende van een Gallische held van indrukwekkende omvang. De “reus” weigerde zich gevangen te laten nemen door de Romeinen en een vernederende dood te sterven in het collosseum. Hij stortte zich om die reden van de rotsen te pletter. Zijn lijk werd de dag nadien door de bewoners van Botassard begraven op de top van de heuvel, die door de rivier omringd werd.

De Semoi maakt een hoefijzervormige kronkel rond het legendarische graf van de reus en zorgt voor een prachtig panorama. Vanaf de parking en in de uitgebreide omgeving vertrekken diverse wandelpaden, variërend in afstand en moeilijkheidsgraad. Via RouteYou vindt ieder vast zijn voorkeur.

Na een deugddoende wandeling kan je trouwe vriend genieten van zijn welverdiende rust terwijl jij geniet van het mooie landschap, op zoek naar een mooie plek om te overnachten. Via de app van Park4night vind je vast een gezellig plekje om de nacht in alle rust door te brengen.

Heuvelland

Deze mooie West-Vlaamse gemeente biedt tal van mogelijkheden voor de wandelliefhebber. Het netwerk van wandelknooppunten is uitgebreid en je stelt zonder problemen zo je eigen route samen rond de Rodeberg en de Zwarteberg.

Samen spelen

Neem tijdens de wandeling ook even de tijd om in één van de vele afgelegen, leegstaande weides lekker gek te doen met je trouwe vriend.

Hoog(s)tepunt van West-Vlaanderen

In Kemmel kun je gemakkelijk de Kemmelberg wandelroute volgen. Deze route voert je naar de top van de Kemmelberg, die met zijn 156 meters de hoogste heuvel is in Vlaanderen. Hier wordt je getrakteerd op mooie vergezichten over het heuvelachtige landschap. Doe het rustig aan, kijk rond, neem de natuur en de rust in je op en vergeet vooral niet van al het moois te genieten

Connecterra/Terhills

Terhills in het Limburgse Maasmechelen vormt de hoofdtoegangspoort van het Nationaal Park Hoge Kempen. Dit oude steenkoolmijngebied herbergt vandaag de dag een prachtig stukje natuur. Terhills is voorzien van verschillende wandelroutes, die gemakkelijk te volgen te zijn.

Geniet van een landschap van "berg en meer"

Beklim de terrils om te genieten van een prachtig panorama. Het zicht op de mooie meren doet je haast vergeten dat je gewoon in België bent.

Daal daarna af naar het mooie meer en laat je viervoetig genie genieten van een frisse duik. Op mooie dagen trekt dit natuurgebied behoorlijk wat volk, wees dus steeds beleefd en houd je vriend wel aangelijnd.

Winterwandeling

Overweeg zeker ook een winters bezoekje, de winterzon op de bevroren meren zullen je hart ongetwijfeld bekoren.