DSC01167
DSC01167
 • Share

Montenegro - Pareltje van de Balkan

Heb jij nog nooit stilgestaan bij een roadtrip door Montenegro? Tijd om hier verandering in te brengen. Montenegro mag dan slechts een speldenprik op de wereldkaart zijn, maar de diversiteit, schoonheid en gastvrijheid maken dit kleine landje groots.

De Montenegrijnse kust

Een goede uitvalsbasis langs de kust is Budva, dankzij de centraal gelegen ligging. Langs de Montenegrijnse kust zijn tal van gezellige dorpjes te vinden, het ene nog kleiner dan het andere.

Vanuit Budva maak je gemakkelijk daguitstapjes naar zowel de noordelijk als de zuidelijk gelegen trekpleisters. Ook het Skodrameer (Skadarska Jezero) ligt binnen handbereik.

 

 • Budva

Budva is een van de meest mondaine steden van Montenegro. Met zijn autovrije oude stadskern, pittoreske straatjes en mooie stranden is het zeker een bezoekje waard. Je kunt hier tevens genieten van overheerlijk seafood, vers uit de zee.

 

 • Lovćen nationaal park en Kotor

Ten noorden van Budva en midden in het Lovćen nationaal park vind je het Mausoleum van Petar II Petrovic-Njegos. Het mausoleum bereik je via een 641 treden tellende trap. Een tip, ontzie je kuiten en loop dus niet op de bal van je voet. Na de stevige trappentocht word je gelukkig beloond met een prachtig uitzicht over het nationaal park en even waan je je on top of the world.

De weg van Lovćen naar Kotor, de P1, is een belevenis op zich en is beroemd om zijn zestien haarspeldbochten. Deze smalle weg zal je zonder meer klamme handen bezorgen rond het stuur, maar beloont je tegelijk met de mooiste uitzichten op de baai van Kotor.

In Kotor kan iedereen, die graag door gezellige steegjes struint zijn hart ophalen. Het middeleeuwse stadje is vooral gekend om zijn wirwar van geplaveide straatjes, stenen kerkjes en huisjes met oranje daken en is tevens terug te vinden op de Unesco Werelderfgoedlijst. Kortom de ideale plek om te genieten van een terrasje en een ijsje en om de aanmerende cruiseschepen te aanschouwen.

Wie graag wat avontuurlijker op pad gaat, kan zich wagen aan de ladder van Kotor. Deze uitdagende wandeling voert je via een 900-tal hoogtemeters naar prachtige uitzichten over de baai van Kotor en de oranje daken. Voor deze wandeling heb je uiteraard best een goede basisconditie. Toch liever net iets minder uitdagend? Bewandel dan gewoon de stadsmuren, ook een mooie aanrader.

Heb je nog wat tijd over, maak dan zeker een ritje rond de baai van Kotor. Je komt er lieftallige dorpjes tegen, die net iets groter zijn dan de aaneenrijging van drie straten. Een echte aanrader is het piepkleine dorpje Perast, van waar je ook een bootritje kan maken naar Our lady of the rocks, een kunstmatig eilandje voor de kust van Perast.

 • Skadar meer

Op amper een uurtje rijden van Budva tref je het mooie Skadarmeer. Dit wondermooie stukje natuur ligt tevens op de grens tussen Montenegro en Albanië. Plan je een uitstapje naar het skadarmeer, stel je gps dan zeker in naar het Pavlova strana viewpoint. Dit hoefijzervormige uitzicht wil je niet missen. Bij mooi weer is een boottochtje of een ritje met de waterfiets of SUP zeker een aanrader.

Ook ten zuiden van Budva bevinden zich tal van pittoreske dorpjes, die perfect tijdens een daguitstapje met elkaar te combineren zijn:

 • Sveti Stefan

De kans dat je ooit een foto van dit “dorpje” voorbij zag komen is reëel. Dit dorpje is een piepklein eilandje aan de Montenegrijnse kust, maar is eigenlijk omgevormd tot een vakantieresort voor de rijken. Als je plant om een dagje door te brengen aan het strandje, trek je best je portefeuille goed open, want een ligbedje kost al snel een kleine 100 euro voor de dag. Ondanks dit gegeven, is het best leuk om een kijkje te nemen van dichtbij. En met dichtbij bedoel ik van aan het begin van de “brug”, want verder mag je niet zonder toegangspas.

 • Stari Bar

Een dik half uur verder ligt Stari Bar, wat betekent “oud Bar”. In tegenstelling tot de andere stadjes ligt dit niet vlak aan de kust, maar een klein stukje landinwaarts. Het is een prachtige verlaten stad, waar je je hart voor cultuur en geschiedenis kunt ophalen. Er is nog een groot fort te vinden en er liggen nog vele ruïnes, een ideale plek om een aantal uurtjes een reis terug te maken in de tijd.

 • Ulcinj

Als laatste, maar zeker niet minste stop, hebben we Ulcinje. Dit is de zuidelijkste badplaats van Montenegro. Zoals het een echt badstad betaamt beschikt Ulcinje over een grote boulevard, volgestouwd met winkeltjes evenals een aantal prachtige stranden in de nabije omgeving. Daarnaast vind je in Ulcinje het gezellige Stari Grad, het oude stadsgedeelte. Voor het oude stadsgedeelte loop je aan het einde van de boulevard de (steile) berg omhoog naar de ingang van de stadspoort. Wandel door dit oude stadje en geniet van de rust en de gastvrijheid van de locals.

Žabljak en Durmitor nationaal park

Na enkele dagen aan de kust door te brengen is het tijd voor een kleine change of scenery. We laten de stranden en de blauwgroene zee achter ons en rijden richting het groen en de bergen, naar Žabljak. Het is het hoogstgelegen dorp van Montenegro en ligt aan de voet van één van de mooiste natuurgebieden in Montenegro, het Durmitor nationaal park. In Durmitor kan je dagen lang ronddwalen en genieten van wondermooie zichten. Laten we hier alvast en aantal niet te missen tips op een rijtje zetten.

 

 • Crno Jezero (het zwarte meer)

Dit mooie gletsjermeer bevindt zich op slechts enkele kilometers van Žabljak. Het is één van de grootste trekpleisters in Durmitor, dus houd rekening met bussen toeristen, die om de zoveel tijd bij het meer arriveren. Rond het meer loopt een makkelijk bewandelbaar pad, waar je het meer vanuit verschillende invalshoeken kan bekijken, terwijl je getrakteerd wordt op kleine watervalletjes.

 • Jablan jezero

Van het zwarte meer vertrekken meerdere wandelpaden, waaronder naar het Jablanmeer. De wandeling is niet bijzonder uitdagend, al zijn wandelschoenen misschien wel een aanrader. Tijdens de wandeling kun je genieten van een prachtig zicht op de Montenegrijnse bergtoppen, sneeuw incluis. Je loopt door heerlijke bergweides tot je aankomt bij een prachtig turquoise meertje. Neem je tijd voor deze wandeling en geniet van niets dan stilte, met een beetje geluk kom je geen andere levende ziel tegen.

Tip: onthoud dat het in berggebied om de zoveel uur kan regenen, dus een regenjas in de rugzak is geen overbodige luxe.

Voor wie het allemaal wat (in)spannender mag, kan een poging wagen om Bobotov Kuk te beklimmen. Bobotov Kuk is met zijn 2523 meter de hoogste piek van Montenegro. Een hike naar de top en terug neemt een 10-tal uur in beslag. Het is aan te raden dit niet op eigen houtje te doen, maar een begeleide tour te boeken. Beslis je om toch zonder gids de klim te wagen, bevraag dan zeker bij de locals of het veilig is op het moment dat je er verblijft, want ongelukken gebeuren jaarlijks.

 • Ćurevac en vidikovac kanjon Tare

Curevac is een bergpiek, die via een gemakkelijke en korte wandeling te bereiken is. Veel mensen kom je, raar maar waar, tijdens deze wandeling niet tegen. Des te meer kun je ongestoord van de natuur en het uitzicht genieten, de afwezigen hebben ongelijk. Ben je helemaal weg van het uitzicht op de bergen, zet dan je gps nog even naar vidikovac Kanjon Tare, dit viewpoint biedt je eveneens een heerlijk zicht op de bergketen en de Tarakloof.

 • Tarabrug en -rivier

De Đurđevića Tarabrug is een grote betonnen boogbrug, een 150-tal meter boven de Tararivier. Het plaatje is niet enkel mooi om te zien, maar er zijn ook tal van activiteiten te boeken, zoals ziplining of rafting.

Kolašin en Biogradska Gora nationaal park

Na het dwalen door de bergen is het tijd om je roadtrip verder te zetten richting één van de drie laatste regenbossen van Europa. Op een  half uurtje rijden van Kolasin ligt het nationaal park Biogradska Gora. Bij de ingang van het park tref je meteen het Biogradskameer aan. Het diepgroene meer geeft instant rust, en de dobberende bootjes bij het dok geven een idyllische aanblik. Rond het meer slingert een goed begaanbaar wandelpad, geknipt voor een ontspannende wandeling.

Aan het meer vertrekken tevens meerdere wandelroutes, de één al wat inspannender als de andere. De wandel- en natuurliefhebber kan hier dagenlang zijn hart ophalen.